vineri, 12 octombrie 2012

LA CAZAN

Aud şi văd în stânga şi-n dreapta mea, Jack, Red, Jony Wallker, adică Whisky. Sunt ferm convins că mulţi de pe afară n-au auzit de pălincp, horincă ori rachiul nostru, cu toate că ea diferă de la o regiune la alta a ţării.
Anul acesta am avut fericita ocazie, pentru prima dată, să şed la focul cazanului. Mica incursiune a avut loc într-un sătuc mai retras, izolat, cu case zvârlite ici şi colo unde liniştea te înspăimântă, unde apa o po.i bea din pârâoaşul care străbate satul, unde ai putea saluta vecinul doar de ai avea portavoce. Se făcu ora 2:30 neatza când s-au pus primele lemne pe foc, desigur eu la ora aceea dormeam îmbatăt de visul care avea să mi se împlinească când lumina avea să dea pe afară... şi s-a făcut lumină şi dus am fost către cazanul care era la câteva sute de metri de locul din care m-am dezlipit de vis. O întâmpinăm cu drag pe doamna care s-a ocupat de tot procesul tehnologic după care ni se predă ştafeta de-a continua ce a ănceput dânsa...
baraca de lemn

creierul operatiuni căruia îi multumesc pentu tot ce a făcut




cazan din tablă de cupru cu fund dublu căptuşit în pământ galben

prima fiertură

locul unde aburul se condensează


mecanismul de învârtire care e compus dintr-un ştergator de parbriz de RABA şi un ax, clopoteţul e de avertizare.

cel mai pitic dintre ajutoare





pe final la prima fiertură






pregatirea micului dejun, clisă cu ceapă pe pâine şi cartofi copţi în jar



spălarea cazanului, pregătirea pentru ultima fiertură adică fatzata!





evacuarea borhotului



unu care vrea sa se dea mare






materia prima

ajutoare



noi cu drag crăpăm



testarea tăriei pe cazanu încins la flacără, metoda doar de dânsa cunoscută


de ce nu! şi de o lectură a fost vreme...


 aparea câte unul ca respectivul să guste şi el din ce aveam de împărţit, să verifice dacă-i bună ori nu "marfa"
sub arsura de exterior s-a mâncat nişte cartofi de nota 10 bine copţi în jar.
Oboseala adunată pe durata a 17 ore de şedere continuă lânga foc, mirosul de aer închis al bărăcii de lemn, lumina care răzbea printre golurile pereţilor bărăcii, lemnul de mesteacăn alb ce întreţinea focul, căldura focului în zorii dimineţii, gustul clisei prăjite pe nuia, prietenii, familia care-mi erau alături, oameni care veneau cu poveştile lor, plecau cu scandal unii dintre ei, rusticitatea locului, momentele când te pierdeai în gânduri, să încerc să redau doară atâta pot, faptul s-a consumat mult mai intens, care îmi va rămâne multă vreme în "cutia" cu amintiri...

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Old chainsaw sthil 08 S

Being an enthusiast of old stuff, classic, vintage, scrap yards, you name it, I was needed and I wanted to have, a chainsaw, of course not just watch it, to use it. One day I walked into a "pawn shop" where I came across to this clasic tool. Feeling at the first sight and first touch is indescribableI wanted... done! I left the store with it in my hand.
They said that they were manufactured from 1956 until in 90`s, I think this model was among the first, perhaps  60`s... 50 years old!!!, believe me it works, is a real brute, cut all that comes in its way...
for now will be a few small retouched to look and probably in the winter when I have time I WIL clean and restore all ... hope so.

Fiind un împătimit al lucrurilor vechi, clasice, vintage, scrap yards, numiţi-le voi, îmi era necesar şi-mi doream să am, pe lânga cele ale casei, o drujbă, desigur! Nu să mă uit la ea ci să o folosesc. Într-o zi am intrat într-un amanet unde am dat peste această unealtă clasică. Feelingul care a dat peste mine la prima vedere şi prima atingere e de nedescris, o vroiam şi gata! Ieşit-am din magazin cu ea în mână.
Se spune că au fost fabricate începând cu anii 1956 pâna în 1995, cred că acest model a fost printre primele, probabil prin ani 1960, ca atare o fi având mai bine de 50 de ani, credeţi-mă că merge, e o adevărata brută... taie tot ce prinde în cale.
Pentru moment vor fi câteva mici retuşerii la estetică şi probabil în iarnă, când voi avea timp o voi reface şi-n interior".